Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Menü 8

2011.12.10

Egyéb technikák

Előtanulmány:

kezdés két szállal (mondjuk hurkosan)

egyenes csomózás két szállal

egyenes csomó befejezése

    Az "üveg" technikát vastagításhoz használjuk. Főleg minták kialakításánál van nagy szerepe. Készítsünk el valamennyi egyenes csomót, hogy legyen helyünk visszaindulni. Az utolsó egyenes csomónkat ne szorítsuk meg, fetkessünk rá az eddigi csomókra. Fogjuk meg az egyik szálat és most ne középre hajlítsuk (mint az egyenes csomónál) hanem oldalra. A mellette levőt is oldalra hajlítjuk, de úgy hogy odafogja az előzőt. És így tovább. A utolsót dugjuk vissza az első szál által alkotott hurkon.

 

Előtanulmány:

kezdés két szállal (mondjuk csomóval)

kerek csomózás két szállal

egyenes csomó befejezése

    Kezdjünk két szállal a kiválasztott csomózási technikával (mondjuk kerek csomók). Amikor már eleget csomóztunk az utolsü csomót hagyjuk lazán.
    Fogjuk meg az új szálat és húzzuk a laza csomó közepére.
    Húzzuk feszesebbre a laza csomónkat.
    Fogjuk meg az egyik véget, majd vigyük át a túloldalra, szembe. Tartsuk be a felül-alul szabályt. Majd a másik véget is vigyük a túloldalra, szembe.
    Több szál esetében is hasonlóan járjunk el.

 

Előtanulmány:

kezdés két szállal (mondjuk csomóval)

egyenes csomózás két szállal

egyenes csomó befejezése

    Kezdjünk két szállal egyenes csomózással. Csomózzuk meg a kellő mennyiséget.
    Ha elértünk oda, fugjuk meg az egyik véte, és fektessünk a téglatest távolabbi oldalára, hurkosan. Figyeljünk oda, hogy ne keresztezzen egy szálat sem és a téglatest olalán vezessük. Fogjuk meg a másik, ugyanilyen színű, véget és a téglatest tetején vezessük át ugyanarra az oldalra, mint a másik véget. Ne hurkoljuk át a már átvitt szálon.
    Most fogjuk meg a másik szín egyik végét. Vigyük át a kiválasztott oldalra, úgy hogy a hozzá közelebb eső másszínű szálon felül vezetjük, majd a másik másszínű szál alatt átdugjuk. A másik ugyanilyen színű véggel is hasonlóan járunk el.
    Ugyanolyan négyzetet kell kapnunk, mint eddig, csak nem a téglatest tetején,hanem az oldalán.
    Húzzuk meg a szálakat és folytassuk tovább az egyenes csomózást.
    Amennyiben 45°-ban szeretnénk elfordulni ugyanazt kell csinálnunk, csak a közelebbi oldallal kezdjük és nem a távolabbikkal.